ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το πολιτιστικό κέντρο Αρχαίων Οίκος «O Kήπος του Ιπποκράτη» βρίσκεται στο Μαστιχάρι της Κω και αποτελεί μια πιστή αναπαράσταση ενός αρχαίου ελληνικού οικισμού του 5ου π.Χ αιώνα. Ειδικεύεται στην ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού τρόπου ζωής την εποχή που έζησε ο μεγάλος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης ο Κώος. Αποτελείται από ένα σπίτι ακριβές αντίγραφο της εποχής, μια φιλοσοφική στοά και ένα πέτρινο θέατρο που θα μας χρησιμεύσουν στη γνωριμία με τις φιλοσοφικές και πνευματικές αναζητήσεις, αλλά και με την ιατρική τέχνη εκείνης της εποχής.
Ο Οίκος αποτελείται από δύο ορόφους και είναι πέτρινος, κατασκευασμένος από πέτρα του νησιού, η ξύλινη σκεπή φέρει παλιό κεραμίδι και τα έπιπλα είναι χειροποίητα αντίγραφα της εποχής. Τα σεμινάρια που διεξάγονται στον Οίκο καθημερινά είναι μαγειρικής, κεραμικής, φιλοσοφίας, αρτοπλασίας, γεωργίας, ψηφιδωτού και βοτσαλωτού. Η φιλοσοφική στοά, κατασκευασμένη και αυτή στα πρότυπα της εποχής με χειροποίητο βοτσαλωτό στο δάπεδο και ανάγλυφα αντίγραφα στους τοίχους, φιλοξενεί έργα τέχνης και βιβλιοθήκη.
Επίσης υπάρχει ένα πέτρινο θέατρο χωρητικότητας 80 ατόμων όπου γίνονται οι παραστάσεις. Οι χώροι δεν είναι μουσειακοί, έτσι ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει και να μετάσχει ενεργά στα δρώμενα του πολιτιστικού κέντρου μας. Εκτός από τα σεμινάρια που διεξάγονται στους χώρους του κέντρου, ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στους κήπους μας όπου τα βότανα, οι άγριοι κέδροι, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δένδρα βρίσκονται όλα σε αρμονία μεταξύ τους. Κανείς μπορεί να διδαχθεί βοτανολογία, βιολογική γεωργία και αμπελουργία ή απλά να ξεκουράσει το πνεύμα και το σώμα του σε ένα περιβάλλον που δεν υπέστη σχεδόν καμία επέμβαση. Η γη γύρω από το κέντρο είναι καταφύγιο άγριας ζωής και οι καλλιέργειες που υπάρχουν είναι βιολογικές . Το κέντρο μας είναι αφιερωμένο στη μεγαλοφυΐα των Ελλήνων φιλοσόφων και ο σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε όλοι μαζί, μέσα από τις διδαχές τους, σύγχρονους δρόμους που θα μας οδηγήσουν λίγο πιο βαθιά στην ουσία της ζωής και τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της προστασίας της φύσης. Καθημερινά σεμινάρια και συμπόσια είναι αφιερωμένα στο σκοπό αυτό.

Το πολιτιστικό κέντρο ‘Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη’ ασχολείται με την ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναδεικνύοντας τις φιλοσοφικές μας ρίζες δημιουργεί προγράμματα στα σχολεία της Κω αλλά και καλλιτεχνικά σεμινάρια. Το 2008 η ιδρύτρια του κέντρου Γιούλη Ζαφειράτου ταξίδεψε στο Μέξικο και την Γουατεμάλα οπού ήρθε σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο φιλοσοφίας της πόλης Πουέμπλα για την φιλοξενία σπουδαστών στο πολιτιστικό κέντρο. Το 2009 μέσω των προγραμμάτων του κέντρου δενδροφύτευσε με τα παιδιά 250- 400 δένδρα και ανακυκλώθηκαν με πρωτοβουλία του κέντρου 1 τόνος υλικά. Το 2010 δημιούργησε την ταινία «Γαία» η όποια προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ οικολογικών ταινιών στην Ρόδο τον Ιούνιο του 2010.

www.hippocratesgarden.gr

www.facebook.com/pg/HippocratesGarden/about/?ref=page_internal

2018-02-21T23:07:32+00:00 ΕΚΘΕΤΕΣ|